800.000 bezoekers voor Open Bedrijvendag
Smullen van Breydelham lekkernijen Foto: gpp
De twintigste editie van de Open Bedrijvendag stond in het teken van hernieuwbare energie en heeft in Vlaanderen en Brussel 801.000 bezoekers getrokken. In Wallonië waren dat er 340.000. In totaal zetten 505 ondernemingen hun deuren open voor het grote publiek. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

Minister-president Kris Peeters gaf om 10 uur het startschot voor de Open Bedrijvendag in Vlaanderen bij het energiebedrijf Eandis in Melle.

'In de voorbije twintig jaar hebben de organisatoren ongetwijfeld een belangrijke bijdrage geleverd om de ondernemingen in Vlaanderen op een zeer positieve manier extra onder de aandacht te brengen', zei Peeters, die ook economie in zijn bevoegdhedenpakket heeft zitten.

'Dit initiatief toont aan iedereen in Vlaanderen dat onze bedrijven en ondernemers bezig zijn om de grote uitdagingen aan te pakken en bijdragen aan de ambities van Vlaanderen in Actie en het Pact 2020.

In Vlaanderen namen 392 bedrijven deel, in Brussel 7 en in Wallonië 106. In totaal namen 1.141.000 mensen deel aan het evenement.

Oprichter Yves Lejaeghere is een tevreden man. 'Deze 20ste editie is zonder meer geslaagd te noemen. Alle elementen die konden bijdragen tot een succesvolle editie, hadden we vandaag aan onze kant: mooi weer, een sterk thema, enkele ronkende namen en veel bezoekers.'

Hernieuwbare Energie

Er was veel aandacht voor de 48 bedrijven die deelnamen onder het thema 'Hernieuwbare Energie'. Veel gezinnen kozen de Open Bedrijvendag uit om zich te informeren over de mogelijkheden om thuis zonnepanelen, een warmtepomp of een kleine windmolen te installeren, luidt het.

Publiekstrekkers waren: Eco Print Center in Lokeren (18.000 bezoekers), Sarens in Wolvertem (16.000) en Dovy Keukens in Roeselare (10.000). De Nationale Loterij nam voor de eerste keer deel aan de Open Bedrijvendag, en kreeg 1.500 bezoekers over de vloer, zo meldt een woordvoerster.

Bruggeling Lejaeghere startte in 1991 de Open Bedrijvendag op. De volgende editie vindt plaats op zondag 2 oktober 2011.