Een reeks bomaanslagen en het feit dat de veiligheidsdiensten er niet in slagen om de daders op sporen, maken het erg onwaarschijnlijk dat de noodtoestand in de Thaise hoofdstad Bangkok binnenkort wordt opgeheven. Dat meldt premier Abhisit Vejjajiva zondag.

'De situatie is nog steeds niet zoals vroeger', aldus Abhisit voor zijn vertrek naar België om er de Europees-Aziatische top bij te wonen. Volgens de premier zal de noodtoestand in Bangkok, die afgelopen april werd afgekondigd na grootschalige betogingen tegen de regering, komende dinsdag nog verlengd worden.

Drie doden

Een groep van een tiental rebellen heeft zondagmorgen zes patrouillerende soldaten aangevallen in de provincie Yala. Twee soldaten werden daarbij gedood, vier anderen liepen verwondingen op. De daders konden na de aanval wegvluchten.

Afgelopen zaterdag kwam in dezelfde provincie een derde soldaat om het leven nadat hij in een hinderlaag van de rebellen was gelopen.


Bij het politieke geweld dat in april en mei van dit jaar Bangkok en andere regio's teisterde, kwamen al meer dan negentig mensen om het leven en vielen er meer dan 1.800 gewonden.