Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) was zondag op het WK wielrennen in Geelong misschien wel de sterkste man in koers, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een achttiende stek. De topfavoriet ontsnapte op ruim tien kilometer voor de aankomst, maar zag uiteindelijk de Noor Thor Hushovd wereldkampioen worden.

'Ik heb het geprobeerd op de voorlaatste klim, maar kwam op het einde net iets te kort', vertelde 'Phil' voor de microfoon van Sporza. 'Ik wil wel zeker de ploeg bedanken, want die heeft echt steengoed gereden. Ik heb gekoerst om te winnen, maar dat is niet gelukt, al heb ik wel alles geprobeerd.'

'We hebben als Belgen de koers gemaakt. In de aanvansgfase was het wat een rare situatie, omdat de vroege vluchters 23 minuten voorsprong kregen en als we daar niet beginnen te rijden, hebben we een ronde achterstand. Jammer dat we toen geen hulp kregen van andere landen', stelde Gilbert.

'Ik ben op de voorlaatste helling ontsnapt omdat er op de laatste te veel wind stond. In de sprint kwam ik te kort, ik had alles gegeven in de ontsnapping en zat stikkapot. Dat ik de sterkste was? Dat is niet belangrijk, alleen de wereldtitel telt. Ik ben ontgoocheld, maar dat is koers. Nu focus ik me op Parijs-Tours en vooral de Ronde van Lombardije', besloot de 28-jarige Waal.