Brouwer Duvel Moortgat sponsort al jaren de receptie van de halfjaarlijkse beleggingdag die de VFB (Vlaamse Federatie van Beleggers en Beleggingsclubs) organiseert. Dit jaar smaakte de Duvel of Vedett voor de 1.450 beleggers extra goed, want de VFB werd 30 jaar en de koers van het aandeel Duvel Moortgat verkent historische hoogtepunten.

Toch was de wat opgewonden stemming van de beleggersdag van een half jaar geleden in geen velden of wegen meer te bekennen. Toen hadden de beurzen een spectaculair herstel achter de rug sinds het beursdieptepunt van maart 2009. Sindsdien zijn de meeste aandelenkoersen niet meer vooruit te branden en de stemming werd steeds negatiever.

Dat deed de harde kern van VFB beleggers niet afhaken, maar met een verbeten trekje om de mond afzakken naar Metropolis in Antwerpen om zoveel mogelijk beleggingstips te verzamelen. Niet voor niets heet de herfstbijeenkomst van de VFB ‘Dag van de Tips’.

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, schetste het plaatje voor de beleggers vandaag als volgt : ‘Aandelen geven in Europa gemiddeld een dividendrendement van 3,5 procent. Dat is zowat het dubbele van wat een Duitse staatsobligatie op tien jaar netto opbrengt.’

Daarmee lijkt de keuze voor aandelen voor de hand te liggen. Temeer omdat Vanden Houte besliste om het dubbele dip scenario in de prullenmand te gooien. ‘Dat pessimisme is overdreven, al zal de groei laag blijven’.

Aandelen interessanter dan obligaties

Maar aandelen zijn veel interessanter dan obligaties : het was de rode draad van de VFB beleggersdag. De analisten, beleggingsbladen en beursstrategen haalden stuk voor stuk hun lijstjes met interessante aandelen boven. Ook de bedrijfsleiders van bedrijven zoals Ageas, KBC, EVS , Nyrstar en anderen probeerden beleggers te charmeren met hun strategie.

VFB Voorzitter Paul Huybrechts had zelf een paar tips in petto. Te beginnen voor de Vlaamse minister president Kris Peeters, die de VFB beleggersdag zaterdag opende. Huybrechts stelde voor dat Vlaanderen inflatiegebonden obligaties zou uitgeven om nuttige openbare investeringen te financieren. Want gewone obligaties zijn door de extreem lage rente nu niet interessant voor beleggers, tenzij de rente mee zou stijgen met de inflatie. Dat zijn zogenaamde inflatiegebonden obligaties, die tot nu nog niet aangeboden werden door een Belgische uitgever. Huybrechts : er staat nu meer dan 200 miljard euro op spaarboekjes, het is heel belangrijk voor ons land dat die enorme berg geld productief wordt gebruikt’.

Peeters leek er wel oren naar te hebben, maar concreet werd hij niet. Zoals hij ook wel te vinden is voor een nieuwe soort wet Cooreman-De Clercq om aandelenbeleggingen en bedrijven te stimuleren, maar dat is top nader order geen bevoegdheid van Vlaanderen.

Huybrechts pleitte er ook voor de trouwe aandeelhouders iets extra te geven. ‘Beleggen heeft het imago van een casino. En voor een stuk terecht’, geeft hij toe. 'Maar het is ook een heel productief gebeuren. Laat ons vooral dat laatste stimuleren door langetermijnbeleggers te belonen.' Hij riep bedrijven op om trouwe aandeelhouders een hoger dividend te geven.