De eerste speekseltests, waarmee wordt nagegaan of drugs werd gebruikt achter het stuur, zijn voor het eerst uitgevoerd in Wallonië in de nacht van zaterdag op zondag in het gerechtelijk arrondissement Dinant.

De definitieve resultaten van de operatie zullen pas zondag rond de middag bekendgemaakt worden. Maar de politie kon wel al zeggen dat minstens drie personen positief werden bevonden, waarvan twee op cannabis en een op heroïne. Ook werd een kilo marihuana in beslag genomen.

De eerste speekseltests in België werden al uitgevoerd in het West-Vlaamse Wervik in de nacht van donderdag op vrijdag. Daarbij testten vier bestuurders positief. De actie in Dinant is de eerste in het Franstalige landsgedeelte.

De nieuwe speekseltests werden in dienst genomen op 1 oktober. Ze kunnen sneller uitgevoerd worden dan de oude tests en er zijn geen bijzondere hygiënemaatregelen voor nodig. Ook is het risico op foute resultaten minder. Bij een positief resultaat neemt de politie speeksel af en laat het dat analyseren in het laboratorium.