Minstens tien personen zijn om het leven gekomen in Ecuador na de gewelddadige opstand van duizenden politieagenten en een daaropvolgende actie om het staatshoofd te bevrijden. Het staatshoofd, Rafael Correa, werd vastgehouden door de politie. Dat blijkt uit een nieuwe balans van medische en officiële bronnen zaterdag.

Een soldaat van 22 jaar die deelnam aan de reddingsactie van de president en sindsdien hersendood was, is zaterdag overleden, zei een functionaris van het ziekenhuis van de strijdkrachten van Quito, waar hij opgenomen werd.

Zaterdagmorgen sprak Correa al over vier anderen die waren omgekomen in Quito, in de omgeving van het ziekenhuis waar hij donderdag een halve dag werd vastgehouden. Het gaat om twee politieagenten, een soldaat en een student van 24 jaar.

Vijf personen kwamen om bij de militaire operatie om het staatshoofd te "bevrijden". Vijf anderen, allen burgers, kwamen om bij geweld in Guayaquil, de havenstad op 280 kilometer ten zuidwesten van Quito, zei het ministerie van Volksgezondheid.

In een vorige balans van het ministerie was sprake van acht doden en 274 gewonden. Er werd geen rekening gehouden met de twee soldaten die overleden in Quito.