Niet Philippe Gilbert maar Thor Hushovd is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Noor won in een spurt waarin Greg Van Avermaet vijfde werd. Gilbert eindigde op de achttiende plaats. Zijn ontsnapping strandde twee kilometer van de finish.

Hushovd  haalde het na een erg spannend WK over 257,9 km tussen Melbourne en Geelong in de spurt van een twintigtal renners. De Deen Matti Breschel werd tweede, het brons was voor de Australiër Allan Davis. Greg Van Avermaet werd eerste Belg op de vijfde plaats.

Het was topfavoriet Philippe Gilbert die op ruim tien kilometer voor de aankomst, op de voorlaatste helling van de dag, uit een kopgroep van een veertigtal renners ontsnapte. 'Phil' leek een tijdje op weg naar de wereldtitel, maar werd op drie kilometer voor de aankomst gegrepen.

Het kwam tot een spurt, die makkelijk gewonnen werd door de 32-jarige stoere Noor voor Breschel en Davis. Een sterke Van Avermaet werd vijfde, Gilbert strandde uiteindelijk op de achttiende plaats.

Hushovd volgt op de erelijst de Australiër Cadel Evans op, die vorig jaar de beste was in het Zwitserse Mendrisio. Het WK 2011 wordt in het Deense Kopenhagen gereden.

Herbeleef hier onze LIVE verslaggeving.