Peeters: 'Nederlands en Frans moeten hoofdbrok blijven'
Foto: belga
Nederlands en Frans moeten op school de hoofdtalen blijven. Dat vindt althans Vlaams minister-president Kris Peeters, in een reactie op het controversiële voorstel van minister van Onderwijs Pascal Smet om Engels de tweede taal te maken in het middelbaar onderwijs.

"Engels wordt meer en meer de voertaal, dat is duidelijk, maar het moet een en-en-verhaal zijn. We moeten bekijken hoe het Engels naast het Nederlands en het Frans een plaats kan innemen in het onderwijs", aldus Peeters.

De minister-president benadrukt dat het voorstel van Pascal Smet geen beslissing is van de Vlaamse regering. De Onderwijsminister heeft met zijn voorstel gewoon het debat geopend over de kwestie, klinkt het.
 

LDD volgt Smet

Lijst Dedecker (LDD) volgt Vlaams onderwijsminister Pascal Smet in zijn voorstel om van het Engels de "tweede taal" in het onderwijs te maken. CD&V is blij dat er wordt nagedacht over "extra slagkracht voor ons onderwijs", maar laakt de "’politics by announcement’ die de werkwijze van de minister kenmerkt".

Vlaams parlementsleden voor LDD Lode Vereeck en Boudewijn Bouckaert vinden dat de Vlaamse jongeren zich als Vlaamse wereldburgers moeten opstellen: "niet langer België, maar de wereld wordt nu het referentiekader voor de jobkansen van jongeren".

Aan het Frans een groter soortelijk gewicht toekennen dan het Engels, is volgens hen "een overblijfsel van het voorbijgestreefd Belgisch referentiekader".

CD&V kritisch

CD&V is kritischer voor de voorstellen van Smet. Onderwijsspecialiste Kathleen Helsen vindt meertaligheid "een van onze troeven", maar "het kan niet de bedoeling zijn dat we niet meer investeren in het aanleren van onze tweede landstaal". Ze begrijpt ook niet waarom Smet "een voorafname" doet op de evaluatie van de projecten met immersieonderwijs.

Voorts meent Helsen dat "de mensen in het onderwijs recht hebben op meer dan een paar losse flodders. Eerst was er de voorzet over de hervorming van het hoger onderwijs via de media, en nu dit. Het zou de minister geen kwaad doen, mocht hij eerst een coherentie visie ontwikkelen en af en toe eens het werkveld betrekken vooraleer naar de media te stappen."

De Brusselse CD&V-afdeling vindt - omwille van de perspectieven die dat biedt op de arbeidsmarkt - dat prioritair moet worden ingezet op het Frans.