Speekseltest is niet betrouwbaar
Foto: belga
Uit verscheidene studies blijkt dat de speekseltest voor het opsporen van drugs niet zo betrouwbaar is als wordt aangenomen. Dat staat zondag in La Dernière Heure/Les Sports.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) kondigde onlangs aan dat vanaf 1 oktober bestuurders met die testen kunnen gecontroleerd worden op drugsgebruik.

De Franse Académie Nationale de Pharmacie verwijst naar resultaten van een Belgische studie gepubliceerd begin 2010. Uit dat onderzoek blijkt dat speekseltesten in 16 pct van de gevallen een vals positief resultaat geven en in 19 pct van de gevallen een vals negatief resultaat opleveren.

Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de Belgische politie is de test voor 92 pct betrouwbaar. Dat betekent dus een foutenmarge van 8 pct. "Die marge is veel te groot voor justitie (...) dit gaat problemen opleveren voor de politierechtbanken", zeggen gespecialiseerde advocaten in de krant.

Een onderzoek op 740 stalen door Patrick Mura, die aan het hoofd staat van het toxicologische laboratorium van het CHU van Poitiers, zegt dat de speekseltest in 10,1 pct van de gevallen valselijk een positief resultaat oplevert.