Het wordt een tunnel
Foto: anthonissen
De Antwerpse ring wordt gesloten met een tunnel, niet met een brug. De beslissing van de Vlaamse regering verdeelt het Antwerpse schepencollege. De stad en haven moeten opdraaien voor de meerkost van 352,7 miljoen euro.

De kogel is door de kerk: de Vlaamse regering heeft de Lange Wapper definitief verjaagd uit Antwerpen. De Antwerpse ring wordt gesloten met een cut & cover-tunnel langs het BAM-tracé. Opmerkelijk is dat er een zuidelijke bretel is toegevoegd aan het Antwerpse Masterplan. Die moet via een ondertunneling van de Krijgsbaan (R11) het 'rondpunt van Wommelgem' verbinden met de E19 in Wilrijk. De oostelijke bretel langs de A102 die al in het dubbelbesluit zat, wordt herbevestigd. De combinatie van die twee bretellen zal een groot deel van het noord-zuidverkeer weghouden van de ring. Daardoor kan de stedelijke ringweg geschrapt worden.  

Open VLD tegen

Maar daarmee is de discussie rond de Oosterweelverbinding nog niet gesloten. De Vlaamse regering mag dan wel een beslissing genomen hebben, het Antwerps schepencollege is zwaar verdeeld. De tunneloplossing is immers veel duurder dan de brug, en de regering wil dat de stad Antwerpen en de haven opdraaien voor de meerkost van 352,7 miljoen euro. Bij collegebeslissingen is er unanimiteit nodig. Maar Open VLD, dat met Luc Bungeneers de Antwerpse schepen van Financiën in huis heeft, stemde tegen het plan. Bungeneers wil niet dat de Antwerpse bevolking in de buidel moet tasten voor een beslissing van de Vlaamse regering. 

Bungeneers denkt er evenwel niet aan om op te stappen. Als Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) vooruit wil, zal hij dus geen andere keuze hebben dan de liberalen aan de deur te zetten.

70 miljoen voor Mexico-eilandje

Janssens en havenschepen Marc Van Peel (CD&V) verzekeren dat noch de Antwerpenaren noch de havenbedrijven zullen moeten opdraaien voor de kosten. 

De betaling van de meerkost zou als volgt verdeeld zijn: de stad staat in voor 70 miljoen euro voor de ontwikkelingswaarde van het Mexico-eilandje. De stad besteedt ook 10 miljoen euro aan onteigeningen en 13,5 miljoen euro aan investeringen voor de aanleg van een stedelijk plein aan het Sportpaleis. De haven van zijn kant zal instaan voor investeringen aan het bouwdok (88 mln euro) en de kaaimuren (84,8 mln euro).

Met de beslissing garandeert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het voortbestaan van zijn regering, de SP.A haalt zijn slag thuis met de tunnel. Vooral voor N-VA, voorstanders van de brug, lijkt de beslissing een nederlaag, maar de partij schaart zich achter de genomen beslissing.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in