Wyclef Jean trekt zich terug als presidentskandidaat
Foto: ap
Muzikant Wyclef Jean staakt zijn pogingen om president te worden van Haïti. Dat heeft de hiphopster dinsdag in een verklaring gezegd. 'Na een week rustig te hebben nagedacht samen met mijn vrouw en dochter, heb ik ervoor gekozen om mijn gooi naar het presidentschap van Haïti op te geven', luidde het.

'Dit was geen makkelijk besluit, maar wel een overwogen beslissing die rekening houdt met vele factoren', aldus Wyclef Jean, die erbij vertelde dat hij onder andere heeft nagedacht over hoe het land zich het snelst kan herstellen.

Haïti werd op 12 januari getroffen door een zware aardbeving die het leven kostte aan ongeveer 222.750 mensen, zowat 2 procent van de Haïtiaanse bevolking.

De komende presidentsverkiezingen staan gepland voor eind november. Jean en 14 andere potentiële kandidaten werden door de kiescommissie van deelname uitgesloten omdat ze niet voldeden aan de criteria voor presidentskandidaten. Een van de voorwaarden is dat de kandidaten voor een ononderbroken periode van vijf jaar in Haïti moeten hebben gewoond. Wyclef Jean daarentegen werd wel in Haïti geboren, maar leeft sinds zijn kindertijd in de Verenigde Staten.

De artiest had aanvankelijk gezegd dat hij beroep zou aantekenen tegen de beslissing, maar heeft dat voornemen laten vallen. Hij wil zich nu vooral gaan concentreren op zijn muziek.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig