De kleinzoon van Stalin heeft dinsdag bot gevangen in het proces dat hij begonnen was tegen de nationale archieven van Rusland.

Hij beschuldigt hen ervan, documenten vervalst te hebben over de betrokkenheid van de sovjetdictator bij het bloedbad van Katyn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij werden naar schatting 22.000 Poolse officieren en intellectuelen door de Russische geheime dienst vermoord.

Concreet beschuldigt Jevgeni Dzjoegasjvili, die de echte naam van de familie van Stalin draagt, het federaal agentschap van de archieven ervan 'valse documenten over het probleem van Katyn' gepubliceerd te hebben op zijn website.

Hij vroeg de rechtbank om die documenten waaruit de directe betrokkenheid van Stalin bij het bloedbad van Katyn blijkt, te bestempelen als 'niet overeenkomstig met de realiteit'. Bovendien wilde de kleinzoon dat het agentschap de documenten van zijn website haalt en hem tien miljoen roebel (245.000 euro) geeft als morele schadevergoeding.

Het meest opmerkelijke document van de bundel is een nota van het hoofd van de politieke politie NKVD, Lavrenti Beria, met de handtekening van Stalin erop. Daarin wordt voorgesteld om de Poolse officieren te executeren.

Het online publiceren van de papieren over Katyn op 28 april was aangekondigd door Russisch president Dmitri Medvedev, in het kader van de toenadering tot Warschau.