Op de E40 ter hoogte van Wetteren heeft de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer dinsdagvoormiddag, voor de eerste maal in samenwerking met de federale politie, de douane en de sociale inspectie, een controleactie gehouden op het zwaar vervoer van goederen en personen.

Van de ongeveer veertig gecontroleerde voertuigen was 20 procent niet in orde.

De federale politie sprak van een zeer succesvolle actie. Tijdens de actie keken de controleurs na of alle vereiste documenten aanwezig en in orde waren. Ook controleerden ze het gewicht en de afmetingen van het voertuig en zijn lading, en er was een mobiel keuringsstation aanwezig om de voertuigen technisch te controleren.

In totaal werd een veertigtal vrachtwagens en autobussen gecontroleerd. Het boetegeld bij overtredingen aan het mobiel keuringsstation, met de tachograaf of met vergunningen bedroeg 19.100 euro. Bij de mobiele testbank waren bij twee voertuigen de remmen niet in orde en in twee gevallen bevonden de banden zich in een slechte staat.

De controles van de douane leverden 1.400 euro aan accijnsovertredingen op. De scanteams van de douane onderzochten de voertuigen ook op hun aanwezige goederen. Eén persoon die 16 sloffen sigaretten boven de toegelaten hoeveelheid bij zich had, kreeg een boete van 932 euro.

Bij de 90 uitgevoerde persoonscontroles werd één illegale persoon aangetroffen. Ook was er één werkloze die foutief aan het werk was.
De controleactie vond plaats van 8 uur ’s morgens tot 12.30 uur ’s middags in Wetteren, op de parking van de E40 richting kust.