Vergadering werkgroep financieringswet afgelopen
Jean-Claude Marcourt en Jan Jambon. Foto: *
De eerste vergadering van de high level-groep, die zich buigt over de financieringswet, is afgelopen. De leden van de groep zien elkaar woensdag weer om 14.00 uur. Het ging om een installatievergadering, waarop politici en technici zich ervan vergewisten met dezelfde vertrekbasis te werken.

De zeven partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over een staatshervorming, gingen in op het voorstel dat werd overeengekomen tijdens het overleg van maandag tussen koninklijk bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters, N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo.

Het voorstel dat maandag uit de bus kwam, hield in dat de zogenaamde high-levelgroep de discussie over de financieringswet zou aanvatten, 'zowel over de inhoud van de principes, als de gevolgen van de opties die in aanmerking kunnen worden genomen'.

Starten vanaf dezelfde basis

Zoals bekend raakten de voorzitters van de zeven partijen die over een staatshervorming onderhandelen, het eind vorige maand eens over twaalf principes voor de herziening van de financieringswet.

Die hielden onder meer in dat elke overheid een grotere financiële autonomie zal hebben, dat de progressiviteit in de belastingen behouden moet blijven, dat deloyale concurrentie moet worden vermeden en dat de hervorming geen enkele entiteit structureel mag verarmen.

Omdat over de onderhandelingen die tot dat princiepsakkoord hadden geleid geen geschreven verslag bestond, begonnen de leden van de werkgroep dinsdag met zich ervan te vergewissen dat ze met dezelfde uitgangspunten aan de slag gingen.

"Het ging erom na te gaan of we allemaal over dezelfde nota’s beschikten. Op twee of drie details na, veeleer vertaalproblemen, was dat effectief het geval", luidde het achteraf.

Samenstelling van de werkgroep

Het covoorzitterschap werd netjes verdeeld over PS en N-VA. De grote winnaars van de verkiezingen van 13 juni, vandaag precies honderd dagen geleden, vaardigden respectievelijk Waals minister Jean-Claude Marcourt en kamerlid Jan Jambon af om de werkgroep te leiden.

Daarnaast mochten ook PS-senator Ahmed Laaouej en Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

De Vlaamse socialisten vaardigden senator Frank Vandenbroucke af, terwijl CD&V Vlaams parlementslid Koen Van den Heuvel mee laat onderhandelen. Groen! koos voor Kamerlid Stefaan Van Hecke en voor André Decoster (specialist openbare financiën) en Anton Delbarre (economist binnen de studiedienst van Groen!) als technici.

Aan Franstalige kant prijkt voorts Waals minister Jean-Marc Nollet op het lijstje onderhandelaars van Ecolo. CDH tot slot schoof ontslagnemend staatssecretaris Melchior Wathelet, zijn kabinetschef Pierre Crevits en Philippe Donnay, de kabinetschef van vicepremier Joëlle Milquet, naar voren.

Evaluatie

In de loop van volgende week volgt een evaluatie van de vooruitgang binnen de high-levelgroep en van de informele contacten die de koninklijke bemiddelaars plannen om de standpunten over de andere institutionele thema's dichter bij mekaar te brengen.

 


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in