Onkelinx hoopt op Vlaamse goodwill
Foto: belga
Regeringsonderhandelaar voor de PS Laurette Onkelinx hoopt dat de komende week het aantal Vlaamse partijen dat zich achter de voorstellen van ex-preformateur Elio Di Rupo kan scharen, toeneemt, 'zelfs al zijn die voorstellen wat aangepast'.

Dat zei ze vanmorgen op Bel-RTL, duidelijk verwijzend naar CD&V. De preformatie liep stuk omdat CD&V, maar vooral N-VA niet akkoord kon gaan met wat op tafel lag, zegt Onkelinx.

Gevraagd naar de opstelling van de Vlaamse christendemocraten, vindt ze dat 'het probleem is dat Bart De Wever nog altijd zegt dat hij 80 procent van de Vlamingen vertegenwoordigt', namelijk die Vlamingen die gestemd hebben voor een partij die (minstens) een confederaal staatsmodel voorstaat.

'Als we duidelijker de verschillen tussen de Vlaamse partijen zouden zien, zou het gemakkelijker zijn om een akkoord te sluiten', vindt Onkelinx. Ze voegt eraan toe dat de Franstalige partijen PS, Ecolo en CDH 'sterk verenigd' zijn, maar 'in verscheidenheid en in respect voor de prioriteiten van de enen en de anderen'.

Voorstellen

'Als we nu het aantal partijen die akkoord gaan met de voorstellen van de preformateur, ook al zijn die wat aangepast, zouden kunnen uitbreiden, zou dat ideaal zijn', zegt Onkelinx.

Ze wou niet gezegd hebben dat het vertrouwen terug is voor het vormen van een regering, maar wel dat men met de N-VA op zijn hoede moet blijven, want 'die is al op haar engagementen teruggekomen tijdens de onderhandelingen'.

Nog volgens Onkelinx zoekt de PS 'verwoed' naar een akkoord, 'maar met gunstige voorwaarden' voor iedereen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in