De veroordeelde toplui in het proces Lernout & Hauspie reageerden gemengd op het arrest dat maandag werd geveld in de historische fraudezaak. Jo Lernout toonde zich zwaar ontgoocheld. 'Ik kreeg een boenk op mijn kop', zei hij in het West-Vlaams.

'Het zal je maar overkomen ondernemer te zijn in dit land. Ik heb niet doelbewust gefraudeerd', schreeuwde hij nogmaals zijn onschuld uit.

 

De advocaat van Lernout, Luc Gheysens, zegt dat de strijd 'voortgaat'. 'We gaan ons beraden, de beslissing ligt bij de cliënt. Binnen de vijftien dagen kunnen we cassatieberoep aantekenen, maar het zal nog maanden duren vooraleer ik het 2.100 bladzijden tellende arrest gelezen heb'.

Frank Marneffe, de advocaat van Nico Willaert, was daarentegen relatief tevreden met het arrest en denkt er niet aan in cassatie te gaan.

'Belangrijk is dat in het arrest staat dat het bedrijf niet werd opgericht met de bedoeling om te frauderen', zegt Willaerts’ raadsman. Hij betreurde wel het feit dat er bij de bepaling van de strafmaat geen rekening werd gehouden met de beklaagden 'die in het dossier hun verantwoordelijkheid hebben genomen'.

Willaert heeft net als Pol Hauspie bekentenissen afgelegd. Marneffe hoopt alvast dat zijn cliënt zijn straf met een enkelband zal mogen uitzitten.
Pol Hauspie wist op zijn beurt de media te verschalken door via een nooduitgang het gerechtsgebouw te verlaten. Gaston Bastiaens weigerde commentaar.