Ontdek de nieuwe isolatie voor buitengevels
Foto: Bouwen & Renoveren
Goed isoleren is belangrijk. Voor het milieu, maar ook voor je energiefactuur. Wie zijn dak en muren isoleert, kan tot 60% energie besparen. Deze maand komt er nieuwe isolatie voor buitengevelsysteem op de markt: Powerwall. Deze isolatie is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie, zorgt voor een doorlopend isolatieschild rondom een woning, en kan worden gecombineerd met een brede waaier een gevelafwerkingen.

Waarom aan de buitenzijde isoleren?

Buitenmuren kunnen zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde worden geïsoleerd.

Aan de buitenzijde isoleren heeft het grote voordeel dat het warmteaccumulerend vermogen van je woning optimaal wordt benut. Dit wil zeggen dat je huis de functie van warmteopslag (in de winter) of koudeopslag (in de zomer) ten volle gebruikt. De muren zullen daardoor minder snel afkoelen in de winter, en in de zomer blijven ze langer koel.

Bijkomend voordeel is dat het metselwerk volledig door de isolatie kan worden omsloten, waardoor bouwknopen zijn uitgesloten. Bouwknopen zijn plaatsen waar de isolatieschil onderbroken wordt. Via deze bouwknopen gaat niet alleen veel energie verloren. Doordat de oppervlaktetemperatuur lager is, kan op deze plaatsen vocht condenseren en kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan.

Bij renovatie heeft isoleren aan de buitenzijde nog andere voordelen. Je bewoonbare oppervlakte wordt niet kleiner, en je woning hoeft gedurende de renovatie geen werf te zijn. Bovendien hoeven de funderingen van de bestaande woning niet verbreed te worden.

Waarom isoleren met Powerwall? 10 redenen

  • 1. Het nieuwe buitengevelisolatiesysteem bestaat uit een combinatie van Powerwall-isolatieplaten, regelschroeven in roestvrij staal en een gevelafwerking naar keuze. Powerwallplaten hebben een uitstekende isolatiewaarde en nemen hierdoor maar weinig plaats is. Ze bestaan uit TAUfoam by Recticel, een hard schuim met een bijzondere celstructuur en een verhoogde brandveiligheid.
  • 2. Powerwall zorgt voor een duurzaam, efficiënt en doorlopend isolatieschild. Met Powerwall kan worden geïsoleerd van kelder tot dak. Dankzij hun tand-en groefsysteem worden onderbrekingen in de isolatie vermeden, en is het risico op energielekken nihil.
  • 3. De geventileerde spouw tussen de isolatieplaten en de gevelafwerking vermijdt condensatie en zorgt ervoor dat regenwater snel kan worden afgevoerd.
  • 4. Het systeem kan worden afgewerkt met een brede waaier aan materialen. Dat kunnen sidings of steenstrips zijn, maar net zogoed leien, pannen, zink, crepi, hout of vezelcementplaten. De creatieve mogelijkheden zijn zogoed als onbeperkt.
  • 5. Powerwallplaten zijn waterbestendig. Ze kunnen dus worden geplaatst tot op het niveau van het maaiveld zonder dat er een bijkomende waterdichte folie nodig is.
  • 6. Het raster op de gewafelde aluminium bekleding maakt het versnijden van de Powerwallisolatieplaten gemakkelijker en laat een vlottere plaatsing van de pluggen toe.
  • 7. Dankzij hun licht gewicht en het tand- en groefsysteem kan je de Powerwall-isolatieplaten snel en eenvoudig plaatsen.
  • 8. Het lattenwerk dat dienst doet als draagstructuur voor de buitengevelbekleding kan met behulp van de regelschroeven tot op de millimeter uitgeregeld worden. Daardoor kan de gevelafwerking perfect recht zijn, zelfs wanneer de muur oneffen is.
  • 9. Het buitengevelisolatiesysteem is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie in woningbouw, industriebouw en utiliteitsbouw.
  • 10. Buitengevelisolatie met Powerwall wordt beloond met tal van premies. Meer info hierover op www.energiesparen.be, www.premiezoeker.be en www.leefmilieubrussel.be

Dit dossier valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.