Binnen en buiten versmelten door spel van licht en ruimte
Foto: Bouwen & Renoveren
Wat is binnen en wat is buiten? In het gerenoveerde huis van architect Paul Lucas is de grens flinterdun. De ligging van het huis midden in een parkje bij een natuurgebied en het gebruik van grote glaspartijen en open ruimtes, maakt dat binnen en buiten versmelten. Het vakantiegevoel is in deze woning nooit ver weg.

Enkele jaren terug wilde de familie Lucas hun rijhuis in de stad inruilen voor een nieuwe, ruimere woonst in een groene omgeving, maar tegelijkertijd ook niet te ver van hun sociale leven en vriendenkring. Na een lange zoektocht viel hun oog op een bestaand huis op een droomlocatie: midden in een klein parkje, vlak bij een natuurgebied, de stad en hun vroegere woonomgeving. Begin 2006 was de aankoop een feit.

Persoonlijke verbouwing

In een eerste fase werd het huis enkel gebruikt als buitenverblijf om van de natuur te genieten en vrienden te ontvangen. Op die manier leerden de eigenaars het huis en de omgeving kennen en ontdekten ze de ruimtes met het mooiste uitzicht en het meeste licht. Op korte tijd voelden ze zich echter zo thuis in de nieuwe omgeving, dat ze besloten het huis te verbouwen om er zich definitief te vestigen. Aangezien de oorspronkelijke woning erg eenvoudig was en niet meer voldeed aan de huidige woonnormen en –behoeften van de eigenaars, drong een grondige renovatie zich op. De opzet van de verbouwing was een moderne, praktische woning met al het nodige comfort en grote, open en lichte leefruimtes waar het aangenaam vertoeven is.

Aangezien de bewoners hun eigen smaak en levensstijl in de woning wilden terugvinden, werden alle materialen, ruimtes en de inrichting volledig door de familie Lucas doordacht bepaald en gekozen. De mix van verschillende architecturale invloeden en stijlen zorgt voor een karaktervolle woning met een groot ruimtegevoel, minimalistische trekjes en een pure ietwat ruwe uitstraling.

Vakantiesfeer

De eigenaars wilden in en rond de woning een continue vakantiegevoel opwekken. Dit werd gerealiseerd door het gebruik van grote glaspartijen en schuifdeuren, in combinatie met open ruimtes. Muren werden weggehaald, de schuifdeuren verzonken geplaatst en kamers vergroot, wat de integratie van de verschillende ruimtes versterkt. Het resultaat is een open, lichte en ruime woning die samensmelt met de buitenwereld

Architecturale eenheid

Door het grote aantal ramen was de materiaalkeuze van de profielen van cruciaal belang voor het realiseren van het ontwerp. Paul Lucas beoogde het uitzicht van strak ontworpen ramen met fijne profielen. Daarom viel de keuze op aluminium ramen en deuren van Reynaers. Deze profielen worden op maat gemaakt en combineren een technische hoogstaande totaaloplossing met esthetisch meerwaarde.

De bewoners kozen voor het profiel CS 68 met verborgen vleugel. Dit betekent dat de opengaande ramen dezelfde look hebben als de vastzittende ramen. Dit zorgt voor een minimalistisch aspect dat mooi aansluit bij de huisstijl en het interieur. Op de bovenverdieping steken de vastzittende ramen zonder verborgen vleugel aan de buitenkant lichtjes uit waardoor ze aan de binnenkant een ruim en panoramisch effect creëren.

Ook de water- en winddichtheid van aluminium profielen speelde een rol bij de keuze voor de oplossingen van Reynaers. De aluminium ramen en schuifdeuren zijn uitgerust met een akoestische dichting die het raam extra isoleert tegen indringend geluid.

Zeer belangrijk in het ontwerp van Paul Lucas is de eenheid tussen het aluminium en de natuurlijke materialen die in de woning werden gebruikt. Een belangrijk voordeel van aluminium is immers dat je verschillende kleuren kan kiezen voor de binnen- en buitenkant van de ramen. Via een speciaal procedé werden de ramen aangepast aan de lichte kleur van de buitengevel en aan de donkere tinten van het interieur. Op die manier combineert het gelakte aluminium aan de binnenkant van de ramen en schuifdeuren zeer mooi met de marmeren tegelvloer in de keuken, het volle eiken parket in het salon, het lamellenparket op de verdieping en de natuurstenen tegels in de badkamer.

Het resultaat van deze ingrijpende verbouwing is een moderne en comfortabele woning met een overvloed aan licht en ruimte, een grote verbondenheid met de natuur en een continu vakantiegevoel.

Dit dossier valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.