Tips voor je droomkeuken
Foto: Bouwen & Renoveren
Wie van een nieuwe keuken droomt, heeft ongetwijfeld een ideaalplaatje voor ogen. Dat is normaal, anders zou het geen droomkeuken zijn. Maar een droomkeuken moet ook weerstand kunnen bieden aan de realiteit van elke dag: hij moet stevig en stabiel zijn, snel kunnen worden geïnstalleerd, een maximum aan bergruimte bieden, en zoveel meer. Dovy geeft je tips.

Wil je niet dat je huis lange tijd een bouwwerf is? Wil je niet telkens drie weken wachten op de volgende stap? Ga dan in zee met een bedrijf dat een totaaloplossing biedt en dat snel, degelijk, betaalbaar en met slechts één team vaklui je keuken komt installeren.

Hoe ziet je droomkeuken eruit? Met een kookeiland, een granieten werkblad, greeploze kasten en een perfecte integratie van de nieuwste kooktoestellen? Het is belangrijk dat je eerst nadenkt over wat je precies wil. Hoe beter een keukenadviseur inzicht krijgt in wat je wil, hoe beter hij een in alle opzichten functionele en aantrekkelijke keuken voor je kan ontwerpen.

Neem de tijd voor een uitvoerig bezoek aan de toonzaal. In het ideale geval krijg je op het einde van je bezoek een 3Dvoorstelling en een fotorealistisch ontwerp van je nieuwe keuken, én een gratis en volledig vrijblijvende offerte. Een medewerker komt je oude keuken nog eens exact opmeten.

Laat de onderkasten afwerken met een sokkel in plaats van met pootjes of losse voorzetplinten, zeker bij renovatie. Een sokkel kan zich moeiteloos aanpassen aan oneffenheden in de keukenvloer. Een sokkel in watervaste multiplex beschermt de kasten daarenboven tegen vocht.

Hoe ziet de binnenafwerking eruit? Zorg ervoor dat zowel zijals achterwanden van de kasten en laden uit laminaat bestaan in plaats van uit melamine. Laminaat is duurder dan melamine, maar het maakt een keuken onverslijtbaar en zeer onderhoudsvriendelijk. Laminaat is krasvast en slijtvast, en ook ondoordringbaar voor water en chemicaliën.

Pannen, kookgerei, bestek, servies en kruiden: we hebben steeds meer op te ruimen. Gelukkig bestaan er creatieve oplossingen zoals een opzetkast. Een opzetkast bovenop het werkblad schept een zee van bergruimte.

De betere scharnieren zijn uitgerust met Blumotion in de scharniertop. Deze techniek zorgt ervoor dat deuren zacht en geruisloos sluiten.

Ook de laden zijn een goede maatstaf voor de kwaliteit van de rest van de keuken. De beste laden zijn dankzij verborgen geleiders op kogellagers volledig uittrekbaar. Zo kan je ook het achterste deel benutten, en kan je in de lade tot 55% meer opbergen. Volledig uittrekbare laden zijn daarenboven veel gebruiksvriendelijker dan onderkasten. Bij onderkasten met legplanken moet je bukken of je in onmogelijke bochten wringen om de achterste potten uit de kast te nemen. Bij volledig uitrekbare laden daarentegen rolt de inhoud je tegemoet en krijg je een volledig overzicht zonder dat je je moet rekken of op je knieën gaan zitten.

Dit dossier valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.