Voorlezing arrest L&H begonnen
Foto: fred
Voorzitter Robert Pieters van de eerste kamer van het Gentse hof van beroep startte maandagmorgen om 9.09 uur met het beschikkende gedeelte van het 2.100 bladzijden tellende arrest in de zaak Lernout & Hauspie. Enkel de vier topbeklaagden en Philippe Vermeulen zijn in persoon aanwezig, de anderen laten zich vertegenwoordigen door hun advocaten.

In tegenstelling tot de debatten die plaatsvonden in het ICC, wordt het arrest voorgelezen in de historische assisenzaal van het gerechtsgebouw op het Koophandelsplein. Er is vrij veel persbelangstelling.

Voor de aanvang van de zitting zaten Jo Lernout en Pol Hauspie naast elkaar te keuvelen op de beklaagdenbank. Daarnaast zijn ook voormalige toplui Nico Willaert en Gaston Bastiaens aanwezig. Alle andere beklaagden, met uitzondering van Philippe Vermeulen, lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaten.

Op vraag van de advocaten beperkt de voorzitter zich tot het beschikkende gedeelte, de schuldvraag en de strafmaat. De motivering van het arrest wordt later bekendgemaakt en gepubliceerd op een informatiewebsite van justitie: www.juridat.be/beroep/gent/index.htm  onder de rubriek "inlichtingen".

Het arrest zal zich overigens beperken tot het strafgedeelte. De duizenden gedupeerden zullen zich later moeten opmaken voor een burgerlijk proces om hun geld terug te zien, want het hof besliste eerder om het strafrechterlijke van het burgerlijke te splitsen.

Al van acht uur ’s morgens namen enkele gedupeerden plaats in de zittingszaal. De belangenverenigingen Deminor en Test-Aankoop riepen hun leden op thuis te blijven. 

'Persoonlijke consequenties minder van tel' 

Jo Lernout, één van de hoofdbeklaagden in het historische fraudeproces rond het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products, zei voor aanvang dat de persoonlijke consequenties voor hem niet belangrijk zijn. "Het gaat mij niet om de private gevolgen van het arrest, zelfs al is dat zwaar."

Lernout hoopt daarentegen dat de rechter duidelijkheid zal verschaffen over de oorzaak voor het faillissement. "Ik geloof nog altijd dat niet de fraude het faillissement heeft veroorzaakt. Die heeft het bedrijf schade toegebracht, maar uiteindelijk waren het de beslissingen van Bodson (de laatste topman van het bedrijf, nvdr) die de doodsteek hebben gegeven."

Lernout verwees naar het feit dat Bodson niet ingegaan is op een overnamebod of naar het beroep dat hij aantekende tegen de verlenging van het concordaat.

Of Lernout al dan niet in cassatieberoep zal gaan tegen het arrest, kon hij nog niet zeggen. "We zullen wel zien, ik zal overleggen met mijn advocaat."
Pol Hauspie wilde maandag voor de zitting geen commentaar kwijt, behalve op 13 oktober als hij zijn boek lanceert.

Nico Willaert zei op zijn beurt dat justitie vandaag de kans heeft om te bewijzen dat ze niet aan klassejustitie doet. Al vreest hij dat het moeilijk zal zijn om een oorzakelijk verband te tonen tussen het nadeel van de aandeelhouders en de beklaagden, en dan vooral KPMG en Dexia. "De context van die bank is veranderd. Hopelijk heeft dat geen invloed op arrest."