Het Taal Aktie Komitee (TAK) heeft zondagmiddag een talrijk bijgewoonde manifestatie gehouden in de Brusselse randgemeente Wezembeek-Oppem.

Er waren verschillende honderden deelnemers, volgens de organisatoren ging het zelfs om een kleine duizend personen. De TAK-leden en sympathisanten betoogden tegen de faciliteiten die Franstaligen in de gemeente genieten en de verfransing die volgens hen de Brusselse rand bedreigt.

"Met onze betoging zetten we ons af tegen de evolutie die zich in Wezembeek-Oppem en de andere faciliteitengemeenten, maar ook in de eentalig Vlaamse gemeenten rond Brussel aan het voltrekken is", zegt Roel De Leener van het TAK. "Het is duidelijk dat de niet-benoemde burgemeesters lak hebben aan de grondwettelijke indeling van dit land, aan de taalwetten en aan de arresten van de Raad van State. De band tussen Franstalig Brussel en de franskiljons in de rand moet nu maar eens doorgeknipt worden, met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde."

De betoging trok met een fanfare door de belangrijkste straten van de gemeente, onder zware politiebewaking. De gemeenteschool werd bekogeld met 10 miljoen euro in valse biljetten van 100 euro, die voor de manifestanten symbool staan voor de 10 miljoen euro weggegooid geld die in de faciliteitenschool is geïnvesteerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig