De ontmijningsdienst van het leger (DOVO) ontmandelde zaterdagochtend in Zwijnaarde een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor werd de E40 een kwartier afgesloten voor al het verkeer.

Vrijdagnamiddag werd langs de Scheldekanaaltragel in Zwijnaarde, op de plaats van het toekomstige bedrijventerrein 't Eilandje, een 250 kilo zware vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. De bom zat naar verluidt vast in slib uit het kanaal Gent-Terneuzen.

DOVO kwam ter plaatse en er werd beslist om de bom zaterdagmorgen te ontmantelen. Tussen 7.20 en 7.35 uur werd de E40 afgesloten tussen het klaverblad in Zwijnaarde en de afrit Merelbeke. Daardoor moesten 3.500 automobilisten op het klaverblad omrijden.

Vier schepen op het Scheldekanaal werden tegengehouden en het personeel van de bedrijven Domo, Pillaert en het bedrijventerrein Nijverheidsweg moest binnenblijven.

Gouverneur André Denys coördineerde de actie samen met de burgemeesters van Gent en Merelbeke. Volgens DOVO kon het ontstekingsmechanisme vlot uit de bom verwijderd worden. Het springtuig zelf werd meegenomen om later te worden vernietigd.