De E40 tussen het klaverblad in Zwijnaarde en de afrit Merelbeke wordt zaterdagochtend tussen 7u30 en 8 uur even afgesloten om een Engelse vliegtuigbom te ontmantelen. Dat maakte de provincie Oost-Vlaanderen vrijdagavond bekend.

De bom langs de Scheldekanaaltragel in Zwijnaarde werd vrijdag rond vier uur in de namiddag aangetroffen. Dat gebeurde op het terrein van Fasiver. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, kwam ter plaatse en stelde vast dat het om een Engelse vliegtuigbom van 250 kilogram gaat.

In samenspraak met de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen werd beslist om de bom te ontmijnen zaterdagmorgen tussen 7u30 en 8 uur. In die tijdsvork worden verschillende veiligheidsmaatregelen genomen. Het verkeer op de E40 wordt voor een halfuur stilgelegd tussen het klaverblad in Zwijnaarde en de afrit Merelbeke.

Bovendien wordt het scheepvaartverkeer stilgelegd op het Scheldekanaal tussen de sluis van Merelbeke en de ringvaart. Aan het personeel van de bedrijven binnen de perimeter, Domo, Pillaert en het bedrijventerrein Nijverheidsweg, wordt gevraagd om tijdens dit halfuur binnen te blijven. Binnen de perimeter zijn er geen woningen.

De actie wordt zaterdagochtend in het gemeentehuis van Merelbeke gecoördineerd door gouverneur André Denys en de burgemeesters van Gent en Merelbeke.