Leigh Howard heeft zich vrijdag in Koolskamp na 181 kilometer gekroond tot 'Kampioen van Vlaanderen' nadat hij in een massasprint de snelste bleek van het hele peloton.

De wedstrijd werd opengebroken door het viertal Guillaume Van Keirsbulck, Kenny Terweduwe, de Nederlander Arnoud van Groen en de Zwitser Grégory Rast. Zij muisden er na 15 kilometer vanonder en mochten tot maximaal 2:55 voor het peloton, waarin de mannen van BMC het tempo regelden, uitrijden.
Met nog 38 kilometer voor de boeg kregen we een hergroepering. Het sein dan voor acht anderen om even voor de grote groep te gaan uitrijden maar lang duurde deze vlucht niet. Met nog twee ronden voor de boeg sloegen Sep Vanmarcke en de Japanner Fumiyuki Beppu een kleine kloof. Vanmarcke moest na mechanisch defect zijn metgezel laten rijden.

Een kopgroep met Kevin Van Impe, Rob Goris, Jelle Wallays en de Nederlander Rob Ruijgh, sneed de allerlaatste ronde aan met een geringe voorsprong op het peloton waar de mannen van Team Columbia menden. Met nog 4 kilometer te rijden stormde een compact peloton naar de eindmeet al probeerden nog enkele renners de aangekondigde massasprint te ontlopen. Daarin was Leigh Howard de allersterkste.
 
Howard kreeg er de 'Leeuwentrui' als toemaatje bovenop.

'Het blijkt een traditie te zijn dat de winnaar hier een gele trui krijgt met daarop een zwarte leeuw. De vlag van Vlaanderen? Ik dacht wel dat dit een speciale trui was. Ook toen er muziek klonk op het podium begon iedereen voluit mee te zingen. Raar voor een Australiër. Ik ben alvast blij om mijn voorlaatste wedstrijd van het seizoen al winnend af te sluiten. Zondag rijd ik nog Isbergues. Dan gaat het naar mijn thuisland. Ik ga naar het WK, als fan wel niet als renner', lachte Howard.