De levensverwachting van de Vlamingen neemt elk jaar met 3,5 maand toe. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid die Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vrijdag voorstelde.

De belangrijkste doodsoorzaken zijn, net als voorgaande jaren, long- en borstkanker, hart- en vaatziekten en zelfdoding.

In 2008 had een pasgeboren jongetje een levensverwachting van 78,1 jaar. In 1999 was dat nog 75,1 jaar. Een pasgeboren meisje had in 2008 een levensverwachting van 83,1 jaar, tegenover 81 jaar in 1999.

Op het vlak van levensverwachting staat Vlaanderen op de vijfde plaats in Europa, na Italië, Frankrijk, Zweden en Spanje.

Mannen sterven gemiddeld vijf jaar jonger dan vrouwen, maar de laatste jaren tekent zich een inhaalbeweging af. Toch bedraagt het verschil in levensverwachting nog altijd vijf jaar.

In 2008 stierven in het Vlaams Gewest 57.165 mensen. Dat aantal is de laatste 15 jaar vrij stabiel. In gestandaardiseerde cijfers, dat zijn fictieve cijfers die aangeven wat de sterfte zou zijn als de leeftijdsverdeling van de bevolking dezelfde zou blijven, daalt de sterfte bij mannen en vrouwen.

De belangrijkste doodsoorzaken voor mannen tot 49 jaar zijn verkeersongevallen en zelfdoding. Boven de 50 jaar sterven mannen vooral aan longkanker en hartfalen.

Ook bij vrouwen tot 39 jaar zijn de meeste sterfgevallen te wijten aan verkeersongevallen en zelfdoding. Vanaf 40 jaar wordt borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak. Vanaf 70 jaar komen daar hartkwalen en beroertes bij.

Zelfdoding

In gestandaardiseerde cijfers is er voor zelfdoding tussen 2000 en 2008 een daling van 19 procent bij mannen en een daling van 15 procent bij vrouwen. Toch is er geen reden voor optimisme, waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het Vlaamse suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het Europees gemiddelde. In de buurlanden Nederland en Duitsland en in Groot-Brittanië ligt het dat cijfer beduidend lager. In Frankrijk wordt dan weer meer zelfdoding gepleegd.

Opvallend is het aantal sterfgevallen door borstkanker bij Vlaamse vrouwen. Het Vlaamse sterftecijfer daaraan ligt bij vrouwen een kwart hoger dan het Europese gemiddelde. Alleen Denemarken doet het nog slechter. Ierland, Nederland en Malta vervolledigen de top vijf.

Vlaanderen scoort ook slecht op het vlak van longkanker. Bij Vlaamse mannen ligt het gemiddelde sterftecijfer aan de ziekte 15 procent hoger dan het EU-gemiddelde. Vlaanderen bezet daarmee de zesde plaats in Europa op vlak van longkankersterfte.

Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen gebruikt de jaarlijkse cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid om de gezondheidsdoelstellingen vast te leggen. Streefdoelen zijn onder meer het aantal zelfdodingen terugdringen, Vlamingen aanzetten tot gezonder eten en meer bewegen, alcohol-, tabak- en druggebruik verminderen en vrouwen boven de 50 aanzetten tot borstkankerscreening.