Beveiliging van Blu-ray gekraakt?
Binnenkort wordt het misschien mogelijk om een perfecte kopie te maken van een Blu-ray schijf. En zouden illegale kopies van HD-films massaal kunnen opduiken op peer-to-peer netwerken als BitTorrent. Het ziet er namelijk naar uit dat de beveiliging van Blu-ray schijven is gekraakt, zoals dat eerder al gebeurde voor DVD.

Blu-ray gebruikt een beveiligingssysteem dat HDCP heet. Dat HDCP systeem zorgt dat een beeldsignaal dat van een Blu-ray speler naar een televisietoestel gaat, alleen kan worden vertoond maar niet opgenomen.

Elk apparaat dat Blu-ray kan lezen of vertonen, heeft een sleutel aan boord om HDCP te ontcijferen. Maar er zou een HDCP ‘meestersleutel’ bestaan die de beveiliging kan opheffen. Die meestersleutel, die bestaat uit enkele honderden lijnen code, verscheen maandag op het internet.

Chipmaker Intel, één van de ontwikkelaars van HDCP, heeft aan technologiesite Cnet.com bevestigd dat het inderdaad om de meestersleutel gaat, maar relativeert het belang daarvan: om een apparaat te maken dat gekraakte Blu-rays kan afspelen, zouden speciale chips gemaakt moeten worden. Als zo’n apparaat gemaakt zou worden, zou het in ieder geval illegaal zijn in de Verenigde Staten, aldus Intel.

Dat er een softwareprogramma wordt geschreven dat Blu-ray's kraakt, is volgens de Intel-woordvoerder "onwaarschijnlijk".