Jo Lernout: 'Ik denk er nog elke dag aan'
Jo Lernout Foto: Jimmy Kets
West-Vlaanderen leek met Lernout & Hauspie op weg om een eigen technologiemultinational uit te bouwen. Maar de droom eindigde voor de investeerders in een financieel drama. Maandag velt het hof van beroep de uitspraak in de rechtszaak over het faillissement. De Standaard sprak met Jo Lernout.

‘Er gaat geen dag voorbij of ik denk er nog aan’, zegt Jo Lernout, de inmiddels 62-jarige voormalige co-topman van Lernout & Hauspie. Lernout gaat straks met pensioen. Hij rekent op iets van 750 euro per maand. 

Maandag zal de rechter over u oordelen. Zit de schrik er in?

Als de uitspraak is dat het bedrijf een lege doos was en dat we over de hele lijn fraude hebben gepleegd met als doel ons te verrijken ten koste van anderen, zal ik het daar heel lastig mee hebben.
Als het arrest luidt dat er onregelmatigheden waren maar dat wie de documenten aftekende zich heeft laten leiden door experts en dat ter goeder trouw gehandeld werd, dat er geen intentie was om zich te verrijken en dat er wel degelijk waardevolle technologie in het bedrijf zat...
Het gaat me niet of er nu nog een gevangenisstraf valt, ook al is dat niet prettig, wat ik belangrijk vind, is dat het juiste signaal naar het publiek gaat.

Het openbaar ministerie maakte alvast brandhout van het hele systeem van nevenbedrijven.

Ik hoop dat het arrest concludeert dat de nevenbedrijven, de Language Development Companies (LDC’s) geen fraude waren maar een goed systeem om 30 talen te ontwikkelen. Het is niet omdat Nico, Pol en ik in bepaalde gevallen persoonlijk borg hebben afgetekend dat er voor de aandeelhouders van L&H een risico was dat als het fout liep, zij gingen moeten terugbetalen.
De boekhouding in Korea was wel fraude. Men boekte daar intentiebrieven als omzet. Dat kon niet.

U vindt dat realistisch?

L&H was geen lege doos. De fraude die er gebeurd is, is niet de oorzaak van het faillissement. Het bedrijf had gered kunnen worden. De zaak dreigt afgesloten te worden met een uitspraak waarbij de woede zich tegen ons keert, tegen de verkeerde mensen.

Lees dit weekend het volledige interview met Jo Lernout in De Standaard.