Waals minister-president Rudi Demotte (PS) probeert de gemoederen te bedaren na de rel tussen N-VA en PS gisterenavon. ‘De onderhandelingen duren lang en dus kunnen de spanningen al eens oplopen’, zei Demotte vanochtend op RTL.

Hij relativeert zo de complete impasse waarin de onderhandelingen nog maar eens zijn beland. ‘Er zullen nog zo’n momenten volgen’, zegt Demotte. ‘Het gaat om een dramatisering, een gevolg van het huidige politieke klimaat.’

Demotte voegt eraan toe dat de verwijzing van N-VA naar ‘zakgeldfederalisme’ een grove belediging is voor de Franstaligen. N-VA verspreidde gisteren een perscommuniqué onder de titel ‘Tijd om klare wijn te schenken’ met de vraag: is men al dan niet bereid af te stappen van het zakgeldfederalisme en te evolueren naar een cultuur van financiële verantwoordelijkheid.

‘Dewever moet nog altijd de moed en de bereidheid tonen dat hij in staat is om een akkoord te sluiten’, zegt Demotte.

Sinds gisteren staan de verhoudingen tussen N-VA en PS opnieuw op een historisch dieptepunt. Door de nieuwe escalatie lijkt de poging om met zeven partijen een akkoord uit te werken en met vijf partijen een regering te vormen, dood en begraven.