Een eerste vergadering tussen directie en vakbonden over de ontslagregeling bij het Beringse bedrijf Plastiflex, is op niets uitgedraaid. De werknemers vinden de opstappremie 'belachelijk' en staken voort.

Op 9 september brak er bij kunststofproducent Plastiflex een spontane staking uit omdat de onderhandelingen over een sociaal plan niet wilden vlotten. De 65 werknemers, die door de sluiting van de fabriek weldra op zoek moeten naar een nieuwe baan, eisen een ontslagvergoeding die meer bedraagt dan het wettelijke minimum.

'Na de eerste onderhandelingen heeft de directie een extra budget van 300.000 euro vrijgemaakt', zegt ACV-afgevaardigde Christel Steegmans. 'Dat is belachelijk weinig als je het moet verdelen over 65 mensen. Het komt neer op amper 100 euro bruto per anciënniteitsjaar. Bij een vorige herstructurering werd nog 10 keer zoveel betaald. Bij de sluiting van een andere vestiging in Eupen lagen de vergoedingen ook een stuk hoger. Dit voorstel is dus ver ontoereikend.'

De vakbonden lichten vrijdagnamiddag het personeel in en zijn zeker dat de staking zal worden gehandhaafd. 'Ze hebben toch niets te verliezen. Vanaf volgende week mogen er bovendien hardere acties worden verwacht', aldus nog de vaksbondvrouw.