Flahaut en Pieters bij de koning
Foto: pn
De koninklijke bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters hebben ongeveer een uur verslag uitgebracht bij de koning over hun werkzaamheden van de voorbije dagen. Ze doen tegelijkertijd een oproep om in volle discretie te werken.

'Zij doen een oproep aan iedereen, met inbegrip van de media, om hun volle verantwoordelijkheid te nemen', luidt het.

Na hun onderhoud met de groenen van donderdag, zagen de onderhandelaars vrijdag de voorzitters van CDH, SP.A en CD&V. Komende maandag zullen ze zoals aangekondigd hun werk voortzetten. Dan staat een nieuw onderhoud op de agenda met N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo 'teneinde te onderzoeken of het mogelijk is om naar een volgende onderhandelingsfase te gaan'.

'Werken in de grootste discretie'

Opvallend is dat de voorzitters van Kamer en Senaat 'hun gesprekspartners en hun partijen' uitnodigen 'in de grootste discretie te werken. Zij doen een oproep aan iedereen, met inbegrip van de media, om hun volle verantwoordelijkheid te nemen'. Die oproep komt er na de scherpe communicatie tussen PS en N-VA van donderdagavond.

Zowel CDH-voorzitster Joëlle Milquet als haar CD&V-collega Wouter Beke riepen vrijdagmorgen al op de discretie te bewaren.

De bemiddelaars stellen dat ze momenteel voortwerken binnen het kader dat woensdag werd overeengekomen tijdens het zes uur durende onderhoud met Di Rupo en De Wever. Het gaat daarbij enerzijds om de aangepaste methodiek met als doel tegelijkertijd werk te maken van de herziening van de financieringswet en de krachtlijnen van de begroting 2011 en 2012, en anderzijds bijkomende gesprekken met de voorzitters van de vijf andere partijen om die methodiek voor te stellen.