Op Euronext Brussel zag de Bel20 vrijdag de winsten van de voormiddag in de loop van de dag wegsmelten. Het aankomende bod van Johnson & Johnson op de Nederlandse vaccinproducent Crucell deed Galapagos wel sterk opveren.

Dat de winsten wegsmolten als sneeuw voor de zon, lag vooral aan twee zaken. Uit macro-economische data bleek dat de Amerikaanse consument in september onverwacht pessimistisch is geworden en een rapport van Barclays stelt dat Ierland bij het IMF zal moeten aankloppen om financiële steun.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 2.569,22 punten. De bankaandelen sloten fors lager. De zorgen rond Ierland zorgden voor de nodige nervositeit in de financiële sector. Dexia sloot 3,1 procent lager op 3,229 euro, KBC verloor 1,8 procent tot 35,25 euro. Verzekeraar Ageas wist wel te winnen (+0,5% tot 2,094 euro).

Delhaize won 0,8 procent tot 54,45 euro en volgde daarmee de opwaartse trend bij de retailers in Europa. Sectorgenoot Carrefour kondigde donderdag aan 1,5 miljard euro te investeren in de vernieuwing of omvorming van 500 hypermarkten in Europa en zag zijn aandeel bijna 5 procent stijgen. Colruyt verloor donderdag 1,3 procent, maar herstelde vrijdag 0,4 procent tot 196,95 euro.

Solvay kreeg een adviesverlaging van Exane BNP Paribas. Het aandeel zakte 2 procent tot 76,98 euro.

Belangrijk nieuws uit de Nederlandse biotechsector: het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson en het Nederlandse biofarmabedrijf Crucell lieten weten in gevorderde onderhandelingen te zijn rond een overnamebod van J&J op Crucell ter waarde van zowat 1,75 miljard euro. Voor de aandeelhouders zit er, als het bod er effectief komt, een premie in van ongeveer 60 procent.

Galapagos liep extra in de kijker, omdat het bedrijf ook in Nederland noteert. Daar was de euforie in de biotechsector meer uitgesproken dan in Brussel. Het biofarmabedrijf steeg 6,8 procent tot 11,06 euro. Maar er was nog meer aan de hand. J&J heeft al een belang van 4,7 procent in Galapagos en Crucell 5,2 procent, wat betekent dat de Amerikaanse reus bij een geslaagde overname van Crucell bijna 10 procent van Galapagos' aandelenkapitaal in handen zou krijgen.

Bekijk meer dan duizend Europese aandelenkoersen live op Chi-X Europe

Bekijk het beurzendashboard