Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell heeft een overnamebod ontvangen van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson. Het bedrijf is in vergevorderde onderhandelingen over een bod van 24,75 euro per aandeel, zo maakte het vrijdag bekend.

Johnson & Johnson heeft op dit moment 17,9 procent van de aandelen Crucell in bezit. Het bod op de rest van de aandelen waardeert het Nederlandse bedrijf op 1,75 miljard euro.

Het boekenonderzoek door Johnson & Johnson is afgerond. De raad van commissarissen van Crucell en het bestuur van Johnson & Johnson hebben inmiddels toestemming gegeven om verder te gaan met de onderhandelingen. 

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen stelde in een reactie dat het bod een flinke premie biedt voor de zittende aandeelhouders. Het aandeel sloot donderdag op 15,70 euro.

Het Amerikaanse farmaciebedrijf verwacht na de overname van Crucell de huidige onderzoeksfaciliteiten van het bedrijf te handhaven, evenals het aantal werknemers. Ook het senior management van het Leidse bedrijf blijft op zijn plek. Ook blijft Johnson & Johnson investeren in de ontwikkelingspijplijn en producten van Crucell.

Crucell is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen, produceren en wereldwijd verkopen van vaccins en antistoffen ter preventie en bestrijding van infectieziekten. Met de huidige portfolio van vaccins richt Crucell zich onder meer op hepatitis A/B, pediatrische en respiratore infectieziekten, en reizigersziekten.