Nieuwe variant voor Lange Wapper
belga Foto: © DIRK WAEM
In de onderhandelingen over het over de Oosterweelverbinding ligt een nieuwe variant van het BAM-tracé op tafel: geen brug of tunnel, maar allebei.

Het bericht staat in Gazet van Antwerpen en wordt bevestigd door betrokken partijen. Er zou met dit voorstel wel degelijk een Lange Wapper-viaduct komen, maar dat zou korter worden en uitmonden in een tunnelsleuf richting Sportpaleis.

Het gaat om een verdere evolutie van wat in de DAM III-werkgroep werd besproken. Daarin zou de Lange Wapper 'vertunneld' worden in nieuwe gebouwen ter hoogte van Schijnpoort, samen met een opwaardering van de buurt en de afbraak van het bestaande viaduct van Merksem.

Omdat de Vlaamse regering in haar dubbelbesluit van maart expliciet opteerde voor een tunneloplossing (tenzij die duurder was, langer zou duren of technisch niet haalbaar bleek) moest een manier gezocht worden om die tunnels aan te sluiten op Schijnpoort. Het open sleuf-gedeelte van deze nieuwe oplossing is daar ontstaan.

Maar omdat de verslagen van de technici aantonen dat tunnels veel duurder zijn dan een brug, 430 tot 800 miljoen euro, moest er opnieuw gezocht worden naar andere oplossingen. Voor N-VA is het geen optie om zomaar tunnels te slikken, en al helemaal niet als ze duurder zijn. SP.A kan dan weer niet leven met de gedachte om de Lange Wapper in zijn huidige vorm te laten bouwen.

Daarom wordt nu geprobeerd om de Schijnpoort-aansluiting die bedoeld was voor de tunnels, te koppelen aan een ingekorte Lange Wapper. Omdat alles binnen de grenzen van het bestaande ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) zou vallen, zouden er geen al te grote vertragingen optreden. Of het paperclip-project ook past binnen de huidige bouwvergunning, wordt naar verluidt nog bestudeerd door juristen.

Er zou wel een milieu-effectenrapport (MER) nodig zijn. De actiegroep Straten-Generaal kondigde al aan dat ze tegen elke beslissing die het BAM-tracé volgt zal strijden, vermoedelijk dus ook tegen deze 'paperclip'.

Tegen maandag wil de Vlaamse regering een beslissing kunnen nemen over dit dossier.