Sarkozy en Barroso ruziën over Roma
Foto: AP
De ruzie tussen Frankrijk en de Europese Commissie over de aanpak van de Roma is tijdens de lunch van de Europese leiders op een top in Brussel ontaard in een 'zeer geanimeerde discussie'. Dat wordt in diplomatieke kringen bevestigd.

Het conflict tussen Frankrijk en de Europese Commissie over het Franse uitwijzingsbeleid prijkte officieel niet op de agenda van de Europese top, maar tijdens de lunch kwamen de sluimerende spanningen toch op tafel.

De Bulgaarse premier Boyko Borisov gewaagde van 'een luidruchtige woordenwisseling' tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De Commissie vermoedt dat de Franse regering bij de ontmanteling van illegale kampen de Europese regels met voeten treedt. Uit een onlangs uitgelekte rondzendbrief van de Franse autoriteiten bleek dat Parijs expliciet de Roma-bevolking viseert en daarover de Europese Commissie in het ongewisse liet. Een ontstemde eurocommissaris Viviane Reding maakte vervolgens een vergelijking met de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor aanvang van de top excuseerde Reding zich voor die vergelijking, maar dat kon klaarblijkelijk de gemoederen niet helemaal bedaren.

Barroso hamerde erop dat de Europese Commissie de opdracht heeft toe te zien op het respect voor de Europese regels in de lidstaten. Ook deelnemers als de Belgische premier Yves Leterme, de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann en de Finse buitenlandminister Alexander Stubb hamerden erop dat de Commissie haar rol moet spelen als behoedster van de Europese verdragen.