ING berekent kredietlimieten zonder dat u ze vraagt
Foto: rr
ING België neemt een nieuw evaluatiemodel voor professionele kredieten in gebruik. Voor alle Belgische kmo’s wordt maandelijks een kredietlimiet berekend, ook als die bedrijven helemaal geen krediet aanvragen.

ING maakt voor de berekening zowel gebruik van de openbare gegevens, bijvoorbeeld uit de balanscentrale van de Nationale Bank, als van gegevens over het werkelijke financiële gedrag van de eigen ING-klanten. De bank werkte naar eigen zeggen vier jaar aan het systeem. Met de lancering ervan worden 162 kredietexperts ook samengebracht in twee ‘Business Credit Centres’, in Gent en Louvain-la-Neuve.

Kmo’s en zelfstandigen die bij ING een professioneel krediet willen aanvragen, moeten voortaan ‘enkel de telefoon nemen’, aldus ING. ‘Gegevens verzamelen ter staving van de aanvraag wordt in vele gevallen overbodig of geminimaliseerd en er volgt een snel antwoord.’ De bank maakt zich sterk dat ze driekwart van de aanvragen binnen de 24 uur kan behandelen, en in een kwart van de gevallen zelfs bij het eerste contact.