Het aandeel van de warenhuisketen Colruyt verliest fors terrein na een tegenvallende winstprognose. Het bedrijf wil zijn aandeel ook in vijf splitsen.

De aankondiging van de aandelensplitsing gebeurde woensdag op de algemene vergadering van de groep. Het is de derde splitsing sinds de beursgang in 1977. Eerder splitste Colruyt al twee keer zijn aandeel in tien, in 1990 en 1999. De aandeelhouders moeten over de splitsing stemmen op 12 oktober, op een buitengewone algemene vergadering.

Voorzitter Jef Colruyt zei op de vergadering ook te verwachten dat de winst in het lopende boekjaar 2009/10 met 5 procent zal stijgen tot 346 miljoen euro. Daarmee blijft de Halse supermarktgroep traditioneel voorzichtiger dan de gemiddelde analistenverwachting, die ligt op 355 miljoen euro.

Vorig boekjaar was er nog een winstgroei met 8,3 procent tot 329,6 miljoen euro.

De belegger reageren donderdag negatief op de trager dan verwachte winstgroei, die onder meer het gevolg is van onvoorziene loonstijgingen. het aandeel verliest in de ochtendhandel meer dan drie procent.

Tijdens de algemene vergadering werden verder alle agendapunten, waaronder de uitkering van een brutodividend van 4,48 euro (3,36 euro netto), goedgekeurd.