Oud-senator Roeland Raes schuldig aan negationisme
Foto: belga
Oud-Vlaams Blok-senator Roeland Raes is woensdag door het Brusselse hof van beroep schuldig verklaard aan negationisme voor de uitspraken die hij deed in een uitzending van het NCRV-programma Netwerk in 2001.

Daarin had de toenmalige ondervoorzitter van het Vlaams Blok twijfels geuit bij de echtheid van het dagboek van Anne Frank en de omvang en systematiek van de Holocaust. Raes kreeg geen straf omdat de redelijke termijn overschreden was.

In de NCRV-uitzending Netwerk van 26 februari 2001 werd Roeland Raes, toenmalig senator en ondervoorzitter van het Vlaams Blok, geïnterviewd naar aanleiding van zijn banden met een Nederlandse extreemrechtse partij.

Tijdens dat interview uitte Raes zijn twijfels over de echtheid van het dagboek van Anne Frank en over de omvang en systematiek van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In een langer onderdeel van het vraaggesprek ging Raes daar dieper op in en zei hij dat er wel een systematiek zat achter de Jodenvervolging, maar niet achter de uitroeiing. Daarom zouden de officiële cijfers over het aantal slachtoffers sterk overdreven zijn. Nog volgens Raes waren de uitroeiingskampen eerder werkkampen, waar de levensomstandigheden weliswaar erbarmelijk waren.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde Raes in 2008 tot 4 maanden cel met uitstel maar in beroep werd dat teruggebracht tot een eenvoudige schuldigverklaring omdat de redelijke termijn overschreden was.

De ex-senator moet het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en het Forum van Joodse Organisaties wel elk een schadevergoeding van 1.800 euro betalen voor negationisme.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig