Volgens het FBI werden in 2009 in totaal 88.097 verkrachtingen geregistreerd in de Verenigde Staten. Maar het blijft volgens slachtoffers, verenigingen die rond het thema werken, en ondervraagde politiemensen één van de minst gemelde en minst gestrafte misdrijven, zo lieten zij dinsdag in het Amerikaanse Congres verstaan.

'Op basis van empirisch onderzoek blijkt dat slechts 15% à 20% van de verkrachtingen bij de politie gemeld worden', verklaarde Michelle Dempsey, professor Rechten aan de Universiteit van Villanova tijdens een hoorzitting in de commissie Justitie van de Amerikaanse Senaat.

Uit een onderzoek over geweld tegen vrouwen blijkt dat in de Verenigde Staten één vrouw op zes in haar leven te maken heeft met seksueel geweld. De helft van de slachtoffers zijn minder dan 18 jaar oud.

Slechts vijf procent van de verkrachters worden schuldig bevonden en drie procent belandt in de gevangenis, zei voorzitster Eleanor Smeal van de Feminist Majority Foundation. 'Dat betekent dat 15 verkrachters op de 16 op vrije voeten blijft', vatten de vereniging Rape, Abuse and Incest National Network samen. Voor de Amerikaanse federale politie FBI geldt verkrachting als de ergste misdaad, na moord.

Volgens de slachtoffers en de organisaties die dinsdag getuigden zijn de oorzaken divers: een gebrekkige definitie van verkrachting, de vrees van de slachtoffers om niet geloofd te worden en vernederende verhoren te moeten ondergaan en een politie die een twijfelachtige reputatie heeft.

De definitie van verkrachting, die het FBI hanteert, dateert uit 1927 en sluit onder meer incest, sodomie en orale verkrachting uit.