'Kerk moet mea culpa slaan'
Foto: belga
De bisschop van Doornik Guy Harpigny vindt dat de Kerk 'een groot mea culpa' moet slaan. Dat dat gisteren niet is gebeurd, noemt hij 'een gemiste kans'.

De bisschop zei dat vanmorgen in een interview op Radio 1. Harpigny aanvaardt dat de Kerk als instituut verantwoordelijkheid draagt bij het misbruik. Daarvoor wil hij dan ook vergiffenis vragen. 

Hij beaamt dan ook de stelling van het rapport-Adriaenssens dat het 'incestueuze stilzwijgen van de Kerk mee schuldig is'. Maar de Kerk is volgens hem te veel met zichzelf bezig om mea culpa te 'durven' slaan.

Harpigny zei ontgoocheld te zijn in kardinaal Danneels. "Kardinaal Danneels had in april een ontmoeting met de familie. Wij wisten van niets, we hebben dat via de media moeten vernemen", aldus Harpigny.

Over de zaak Vangheluwe bevestigde Harpigny dat de zaak prioriteit is voor de Paus. Volgens hem zouden er nog voor Kerstmis maatregelen worden getroffen.

Ongepast

Harpigny zal  Rik Devillé ontvangen, die maandag niet welkom was op de persconferentie van de bisschoppen.  Devillé wou die namens de slachtoffers bijwonen, maar werd de toegang tot de zaal ontzegd. Dat was ongepast, geeft Harpginy toe.

Wat betreft pater Eric Dejaeger, die in Canada verdacht wordt van kindermisbruik, en het stilzwijgen van de paters Oblaten, was Harpigny duidelijk: "Zelfs in het evangelie is dit onaanvaardbaar. Dat is een zonde. Het is een schandaal. Er moeten beslissingen genomen worden tegen die mensen."

Harpigny besluit met te zeggen dat er in de jaren zestig veel verandering in de Kerk gekomen is door Vaticanum II, de structuren zijn hervormd. "Maar het hart van de mensen, de seksualiteit, de liefde tussen de mensen is niet veel veranderd."