Kerk bereidt centrum voor erkenning, heling en verzoening voor
Foto: photo news
De Kerk werkt aan een centrum voor erkenning, heling en verzoening als opvolging voor de commissie Adriaenssens. Dat kondigden aartsbisschop André Léonard en de bisschoppen Johan Bonny en Guy Harpigny vandaag aan op een persconferentie. Het centrum komt er nog niet onmiddellijk. Vanaf morgen is er een nieuw infopunt beschikbaar.

De bisschoppen hopen dat het centrum tegen Kerstmis operatief kan zijn. Het is ook de bedoeling dat het nieuwe centrum gaat samenwerken met justitie en het openbaar ministerie.

'De laatste maanden zijn voor de Kerk en voor ons zeer moeilijk geweest. We zijn vast besloten om de problematiek op een nieuwe manier aan te pakken', zegt Léonard bij het begin van de persconferentie. 'Het treft ons allen pijnlijk. Uit zo'n complexe crisis is geen gemakkelijke uitweg te vinden'.

Vier experten

'In opvolging van de commissie Adriaenssens denken wij aan een centrum voor erkenning, heling en verzoening', aldus Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen.

'Tot voor kort was het de bedoeling om de nieuwe commissie vandaag, 13 september, van start te laten gaan', zegt Bonny. 'De afgelopen weken werd het echter duidelijk dat we die deadline niet zouden halen. Er bestaan te veel instanties waarmee we moeten overleggen.'

'Vier experten gaan nu mogelijke samenwerkingsverbanden nagaan. De namen van de experten kunnen we nog niet meedelen omdat alle betrokken partijen nog niet gehoord zijn', zegt Bonny. 'Door de ernst van de materie mogen we niet overhaast te werk gaan'.

'Omwille van de transparantie zullen we hen vragen maandelijks een rapport openbaar te maken.'

Misbruik breder zien

Het is voorlopig niet duidelijk of kinderpsychiater Peter Adriaenssens een van de vier is. Hij wil alvast wel meewerken aan het nieuwe project als therapeut. Daarnaast wordt bestudeerd of het nieuwe centrum zich ook kan buigen over seksueel misbruik in andere sectoren. Adriaenssens liet immers weten dat het dalende aantal priesters er wellicht toe heeft geleid dat het misbruik zich deels heeft verplaatst naar onder meer het onderwijs of het leger.

In de aanloop naar de opstart van het nieuwe centrum wordt alvast werk gemaakt van een beroepscode, die ook zal gelden voor het onderwijs, de bijzondere jeugdzorg en de katholieke jeugdwerking. Ten slotte denken de bisschoppen ook na over de oprichting van een fonds dat financiële eisen van slachtoffers kan behandelen.

Infopunt

Vanaf morgen is er ook een infopunt beschikbaar voor slachtoffers. Het infopunt dient niet als meldpunt, maar gaat slachtoffers in alle discretie doorverwijzen naar de juiste instanties', zegt Bonny, die de tijd en het vertrouwen vraagt om de nieuwe richting te kunnen uitwerken.

Bonny herhaalt ook de oproep dat daders van seksueel misbruik zich spontaan zouden melden.

Léonard haalde ook uit naar de inbeslagname van de documenten van de commissie Adriaenssens en hij dringt aan op grondiger overleg met Justitie.

'We gaan aan Justitie vragen om de dossier van de slachtoffers die werden in beslag genomen bij de commissie Adriaenssens te verzegelen', zegt Bonny. 'De slachtoffers kunnen zelf beslissen wat er met hun dossier moet gebeuren. De dossiers kunnen naar het nieuwe centrum gaan of naar een plaats die het slachtoffer zelf kan bepalen.'