Amerikaanse dominee ziet af van koranverbranding
Foto: afp
Onder wereldwijde druk heeft de Amerikaanse dominee Terry Jones donderdag aangekondigd dat hij afziet van zijn plannen om korans te verbranden op zaterdag 11 september.

De predikant uit Florida plande zijn eerste koranverbranding op de negende verjaardag van de terroristische aanslag in de VS, tegen het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, op 11 september 2001. Daarbij kwamen meer dan 2.500 Amerikanen om het leven. Jones wilde met zijn actie de 'internationale koranverbrandingsdag' in het leven roepen.

Jones besliste naar eigen zeggen om de verbranding niet door te laten gaan nadat een imam ervoor pleitte om de geplande moskee in New York, vlak bij de ground zero, elders te bouwen. De plannen voor de bouw van de moskee stuitten op fel verzet in Amerika.

'De imam gaat akkoord om de moskee elders te bouwen', zo verklaarde Jones tijdens een persconferentie buiten zijn kerk. Hij werd bijgestaan door imam Muhammad Musri, hoofd van de Islamitische Gemeenschap van Centraal-Florida. 'Ik ga samen met de imam naar New York om met de plaatselijke imam (Feisal Abdul Rauf) te spreken,' aldus Jones.

Jones' idee van een koranverbranding oogstte wereldwijd verontwaardiging. Ook de Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde het plan fors, omdat ze de ideale motivatie zijn voor Al-Qaeda en de Amerikaanse troepen in het buitenland in gevaar brachten.