Een Iraanse oppositiegroep zegt donderdag een nieuwe geheime site waar uranium verrijkt wordt, te hebben ontdekt in de Iraanse stad Abyek, op zowat 120 kilometer van de hoofdstad Teheran. Dat deelde de People's Mujahedin of Iran (PMOI) mee aan de media in Washington.

De bouw van de site van Behjatabad-Abyek, die startte in 2005, zou voor 85 procent afgerond zijn. De organisatie benadrukt het belang van de datum van de start van de werken, namelijk in de periode dat het bewind van de ayatollahs beweerde zijn controversiële nucleaire activiteiten te hebben stopgezet.

Soona Samsami, van de Conseil national de la Résistance iranienne (CNRI), en de voormalige woordvoerder van de CNRI, Alireza Jafarzadeh, verklaarden de informatie te hebben overgemaakt aan de Amerikaanse regering, het Amerikaanse Congres en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Die instellingen hebben nog niet gereageerd.

Volgens de oppositiegroep zou de nieuwe site, waarvan de codenaam '311' zou zijn, gebouwd worden in een berg om ze te beschermen tegen luchtaanvallen. De site zou ook wat groter zijn dan de installatie in opbouw van Fordo, nabij Qom, waarvan Iran pas in september 2009 het bestaan onthulde, op het ogenblik dat de Verenigde Staten dat wilden doen.

De Amerikaanse regering beschouwt de PMOI als een terroristische organisatie; de Europese Unie doet dat sinds 2009 niet meer.