Meer dan een derde van de Franstaligen (36,0 procent) meent dat het tijd is een onafhankelijke Franstalige staat voor te bereiden. Dat moet blijken uit een peiling van RTL, die begin deze week door Belga/Ivox werd uitgevoerd bij 2.136 Belgen.

Zesenveertig procent van de Franstaligen is tegen een dergelijke voorbereiding gekant, terwijl 17,7 procent geen uitspraak doet.

Indien het tot een splitsing zou komen, draagt de formule van een federatie Wallonië-Brussel de voorkeur weg van de Franstaligen (55,9 procent), met ruime voorsprong op een oplossing met drie staten (negentien procent) en de aanhechting van Wallonië en Brussel bij Frankrijk (14,3 procent). Elke andere piste haalt minder dan tien procent.

De resultaten verschillen sterk van de resultaten in het noorden van het land. De splitsing van het land in drie staten draagt de voorkeur weg van 36,1 procent van de Vlamingen. Een federatie Vlaanderen-Brussel krijgt 33,9 procent, ver voor een federatie Wallonië-Brussel (15,3%).

Beide gemeenschappen houden er zoals verwacht andere standpunten op na over het Vlaams karakter van de rand. Tweederde van de Vlamingen (64,5 procent) vindt dat het om Vlaams grondgebied gaat, terwijl slechts 14,9 procent van de Franstaligen dat standpunt delen.

De peiling legt ook het wantrouwen bloot van de burger ten opzichte van de politici. Amper een Belg op vijf zegt vertrouwen te hebben in de politieke klasse om uit de crisis te raken.

De foutenmarge bedraagt 2,12 procent.