Iran belooft vrijlating van Amerikaanse rugzaktoerist
Foto: ap
Een van de drie Amerikaanse rugzaktoeristen die vorig jaar door de Iraanse autoriteiten werden opgepakt, komt zaterdag vrij. Dat heeft het Iraanse ministerie van Cultuur donderdag meegedeeld.

Het zou gaan om Sarah Shourd, de enige vrouw in het gezelschap, zo achterhaalde de VN.

Op 31 juli 2009 arresteerden de Iraanse autoriteiten Shane Bauer, Sarah Shourd en Josh Fattal. De drie jongeren, ervaren rugzaktoeristen, waren op trektocht door Iraaks Koerdistan en staken - vermoedelijk per ongeluk - de Iraanse grens over op een plaats waar geen markeringen stonden. De drie wilden een bezoek brengen aan de waterval Ahmed Awa, een populaire toeristische bestemming in het voor buitenlanders betrekkelijk veilige Iraaks Koerdistan.

De Iraanse autoriteiten houden vol dat de drie aan het spioneren waren. Dat onder andere Shane Bauer ervaring heeft als oorlogsjournalist, speelt waarschijnlijk in het nadeel van de drie. De toeristen werden evenwel niet officieel in beschuldiging gesteld. Teheran verklaarde zich enkele maanden geleden bereid de Amerikanen te laten gaan in ruil voor de vrijlating van Iraanse gevangenen die door de VS worden vastgehouden, maar Washington is tot nu toe nog niet ingegaan op dat aanbod. De jongeren kregen in mei voor het eerst de toestemming om bezoek van hun familie te ontvangen.