Dr. Erik De Clercq en dr. Anthony Fauci uit de Verenigde Staten worden bekroond met de Dr. Paul Janssen Award als "de meest passionele en creatieve wetenschappers in biomedisch onderzoek". Johnson & Johnson looft de prijs de vierde keer uit. Voor het eerst wint een Belg de prijs.

Erik De Clercq is professor emeritus aan het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek van de KU Leuven en werkte nog samen met Paul Janssen. Fauci is directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases bij de National Institutes of Health in het Amerikaanse Bethesda.

Met hun hiv-basisonderzoek treden De Clercq en Fauci in de voetsporen van Dr. Paul Janssen. 'Dr. De Clercq is een pionier in de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen die het leven hebben gered van miljoenen mensen die met hiv of andere virale aandoeningen werden besmet. De significante onderzoeken van dr. Fauci veranderden onze inzichten in de immuunrespons en het ontstaan en de evolutie van hiv/aids totaal', luidt het.

De Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research, in het leven geroepen ter nagedachtenis van de stichter van Janssen Pharmaceutica, erkent en beloont uitmuntend biomedisch onderzoek met een belangrijke impact op de menselijke gezondheid door middel van diagnose, behandeling of preventie van aandoeningen.

De prestigieuze award bestaat uit een trofee en een gedeelde geldprijs van 100.000 dollar.