Mark Cavendish heeft rit beet
Foto: afp
Mark Cavendish (HTC-Columbia) heeft de 12e etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Brit haalde het in een massaspurt met ruim verschil voor de Amerikaan Tyler Farrar en zijn Australische ploegmaat Matthew Goss. Philippe Gilbert werd negende en eerste Belg.

Het is de negende overwinning van het seizoen voor Cavendish na een rit in Catalonië, Romandië, Californië en vijf etappes in de Tour. De Spanjaard Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) behoudt de rode leiderstrui.

Olivier Kaisen was de eerste aanvaller van de dag, maar toen kort daarna de ontsnapping die de hele namiddag zou dragen vertrok, was de Waal niet mee. Wel vooraan zaten Markus Eichler, Perrig Quemeneur, Gustavo Cesar, Lars Bak, Antonio Piedra en Biel Kadri. Op de Coll de Boixols kregen ze nog versterking met Gustavo Rodriguez, David Garcia en Marco Marzano maar het mocht niet baten. Aan meer dan drie minuten voorsprong kwamen ze nooit.

Op iets meer dan twintig kilometer van het einde was hun rijk uit. Geen enkele ploeg kon een stempel kon drukken op de laatste kilometers. Maar Mark Cavendish had aan één man genoeg. Met de laatste bocht in zicht versnelde Matthew Goss, hij sloeg - met Cavendish in het wiel - een kloof en liet de zege aan zijn teammaat.

Vrijdag staat de 13e Vuelta-rit op het programma. Die brengt het peloton van Rincon de Soto naar Burgos (196 km).