Nu de voorzitters van Kamer en Senaat, respectievelijk André Flahaut en Danny Pieters, hun consulatieronde met de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming achter de rug hebben, gaat het duo koninklijke bemiddelaars zich buigen over 'een eerste samenvatting met bijhorende voorstellen'.

'André Flahaut en Danny Pieters zullen, zoals voorzien in iedere bemiddelingsoperatie, de volgende dagen de ingenomen standpunten over het geheel van de informatie- en de préformatieronde verder onderzoeken. Op basis van die analyse zal een eerste samenvatting van de standpunten met bijhorende voorstellen worden gemaakt', luidt het in de mededeling van de Kamer- en Senaatsvoorzitter. 

De eerste consultatieronde zit er dus op, maar de bemiddelaars sluiten niet uit dat ze de betrokken partijen later nog opnieuw zullen zien. 'Indien nodig worden bijkomende contacten gelegd om aanvullende informatie te verwerven met het oog op het overbruggen van de uiteenlopende standpunten', verduidelijken ze nog. 'De bemiddelaars werken in alle discretie verder.'

Drie uur Di Rupo

Di Rupo, die zaterdagavond door de koning van zijn opdracht als preformateur werd ontslagen, was donderdag de laatste van de zeven betrokken partijvoorzitters om bij Flahaut en Pieters langs te komen. Het gesprek duurde zowat drie uur. 

Flahaut en Pieters kregen afgelopen weekend van koning Albert II de opdracht de afgesprongen communautaire onderhandelingen uit het slop te halen. Dinsdag begonnen ze hun missie met de ontvangst van Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux en hun CDH-collega Joëlle Milquet. Woensdag kwamen SP.A-voorzitster Caroline Gennez, CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever langs.