Minister van Justitie Stefaan De Clerck roept, "ook de Kerk en de instanties die zij zal creëren", op maximaal dossiers inzake seksueel misbruik in de kerk verder vrijwillig te blijven bezorgen aan Justitie. Dat verklaarde De Clerck donderdagmiddag tijdens Het Nieuws op VTM.

Het gerechtelijk onderzoek moet zo maximaal mogelijk worden voortgezet, net zoals hopelijk ook zij binnen de Kerk maximaal inspanningen zullen doen om diegenen die in de fout zijn gegaan, te sanctioneren.

De minister reageerde op de commerciële omroep op het arrest dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling donderdag velde over "Operatie Kelk". Hij herinnert eraan dat er een soort afsprakenkader was tussen het openbaar ministerie en de commissie Adriaenssens om zoveel mogelijk, elk van zijn eigen bevoegdheden, zijn job te laten doen. "Ik denk dat we terug moeten vallen op die vroegere overeenkomst en dat dit de basis moet zijn om verder te gaan".

Wat De Clerck betreft, kan dit dossier niet worden stopgezet. "Er moet gerechtigheid komen", luidt het. Hij benadrukt wel dat op een heel geraffineerde manier moet worden gekeken "wat we kunnen doen". Er moet immers rekening worden gehouden met specifieke omstandigheden, zoals mensen die overleden of zeer oud zijn, verjaarde zaken, zaken als het biechtgeheim, enzovoort. Maar "het mag niet stopgezet worden. Nu het fenomeen is aangepakt, moeten we tot het uiterste gaan, zowel binnen de Kerk als binnen Justitie, om daar een einde aan te maken".