Frankrijk houdt vast aan uitwijzingsbeleid Roma
Foto: afp/belga
Het Europees Parlement heeft Frankrijk en de andere lidstaten van de Unie donderdag gevraagd de uitzetting van Roma onmiddellijk stop te zetten.

'Er is geen sprake van dat Frankrijk het uitwijzingsbeleid tegenover Roma-zigeuners opschort, zoals gevraagd in een resolutie van het Europees Parlement', zegt de Franse minister van Immigratie, Eric Besson.

'Ik wil heel duidelijk stellen dat er geen sprake van is dat Frankrijk de repatriëringen opschort, of het nu gaat om Roemenen, Bulgaren of andere nationaliteiten', zegt Besson. 'Het Europees Parlement is buiten zijn bevoegdheden getreden, en we moeten ons niet schikken naar een politiek dictaat.'

Een tekst die gezamenlijk werd ingediend door de socialisten, de liberalen, de groenen en enkele linksere fracties in het Europees Parlement werd eerder op de dag aangenomen. De resolutie is kritisch tegenover de politiek van Sarkozy en werd aangenomen met 337 stemmen tegen 245.

Het Parlement zegt 'ernstig bezorgd te zijn door de maatregelen die de Franse autoriteiten en de autoriteiten van andere lidstaten hebben genomen ten aanzien van de Roma en rondtrekkende mensen met betrekking tot hun uitwijzing'.

De resolutie vraagt dat Parijs en andere hoofdsteden 'onmiddellijk alle uitwijzingen van Roma opschorten'. De tekst is ook kritisch voor de recente conferentie in Parijs over migratie en vrij verkeer die door de Franse regering werd georganiseerd. Volgens de resolutie zijn deze onderwerpen 'bevoegdheden van de EU'.

'Het recht van alle burgers van de Unie en de leden van hun families om vrij te reizen en te verblijven in de hele Unie is een pijler van het burgerschap van de Unie zoals dat is vastgelegd in de verdragen', benadrukt de resolutie.

Volgens Besson verloopt het opruimen van de Roma-kampen en het over de grens zetten van Roma volgens de wetten van de republiek en de Unie. De Commissie zei dinsdag over het algemeen tevreden te zijn met de garanties die Frankrijk terzake heeft geboden, maar gaat de situatie niettemin van nabij opvolgen.