Koranverbranding wekt woede in islamitische wereld
Ook in Egypte werd geprotesteerd tegen de koranverbranding in de VS. Foto: epa
Het plan van een Amerikaanse dominee om op 11 september Korans te verbranden, heeft in de islamitische wereld tot grote woede geleid. In Pakistan gingen advocaten de straat op, terwijl de regering van Bahrein de verbranding een schandelijke aanval op interreligieuze betrekkingen noemde.

Ongeveer tweehonderd advocaten en gemeenschapswerkers hielden in de Pakistaanse stad Multan een protestmars. Zij verbrandden een Amerikaanse vlag en eisten van Washington dat de Koranverbranding verboden wordt. ’Als de Koran wordt verbrand, is dat het begin van de vernietiging van Amerika’, stond te lezen op een in het Engels opgesteld spandoek.

Grondwettelijk recht

De brandweer in Gainesville, in de Amerikaanse staat Florida, heeft dominee Terry Jones geen vergunning verstrekt voor de verbranding.

Evengoed heeft hij volgens de Amerikaanse wetgeving het recht om zijn plannen uit te voeren.

Ondanks grote druk -het Witte Huis en diverse politieke en religieuze leiders wereldwijd veroordeelden de verbranding- herhaalde Jones woensdag nog maar eens door te gaan met zijn actie.

Als een bepaalde uiting als beledigend wordt ervaren door mensen, zelfs als dit voor de meerderheid van een bevolking geldt, heeft de regering niet het recht in te grijpen, maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof duidelijk. Dat kan pas wanneer een bepaalde actie het doel heeft te intimideren of aan te zetten tot geweld.

Zionistisch plan

'Dit is een plan van de zionisten om de hele wereld in moeilijkheden te brengen, dus moet het worden tegengehouden', zei Tariq Naeemullah, het hoofd van het Gezamenlijk Burgerfront, een coalitie van non-gouvernementele organisaties in Pakistan.

De ministeries van Buitenlandse Zaken in Pakistan en Bahrein waren de eerste die het plan van de Amerikaanse dominee afkeurden. Bahrein noemde het ’een schandelijke daad die onverenigbaar is met de principes van verdraagzaamheid en samenleven’. De president van Indonesië heeft president Barack Obama een brief gestuurd met het verzoek de verbranding te verbieden.

Veiligheidsmaatregelen

Ondertussen bereiden Amerikaanse ambassades overal ter wereld zich voor op wat komen gaat. Hun is door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington opgedragen extra veiligheidsmaatregelen te treffen met het oog op anti-Amerikaanse demonstraties. Ook Amerikaanse burgers in islamitische landen is geadviseerd voorzichtig te zijn.

Interpol heeft haar 188 lidstaten gewaarschuwd voor mogelijke zware aanslagen als de verbranding doorgaat. 'Het alarm komt er op vraag van de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken', zo meldt de organisatie met basis in Lyon.